Onze kapsalon

Zo maar binnenlopen om een praatje te maken, even een kop koffie te pakken en natuurlijk om uw haar te laten verzorgen. Het kan in de salon van Hairstyle Paats. Generaties weten deze salon in Ede te vinden. Natuurlijk omdat de hairstylisten vakkundig zijn, maar juist ook omdat de sfeer er zo goed is.

De salon van eigenaar Bonita Paats is meer dan een heren- en dameskapsalon. Het is bijna een tweede huiskamer. “Ons kent ons”, weet Bonita. Jong, oud, rijk, arm, dun, dik, kort of lang haar,  man of vrouw, zwart of wit: Ede weet ons te vinden. Onze kapsalon is erg laagdrempelig. Ik heb zelfs een klant in Amerika. Als hij in Nederland is, dan laat hij zich nog altijd graag knippen bij ons.”

Zowel roddelbladen als vakliteratuur liggen er voor het grijpen voor de klanten en antieke kappersattributen liggen te glinsteren in de vitrines. Er staat in de hairsalon eveneens een piano en die staat er niet voor de sier: regelmatig nemen klanten het initiatief om de piano uit te proberen. Het is typerend voor de sfeer die Hairstyle Paats uitstraalt. 

Sinds 2003, het moment dat haar vader overleed, runt Bonita alleen de kapsalon Vader Paats zwaaide sinds 1969 de scepter. Bonita haalt nog steeds veel inspiratie uit de manier van ondernemen van haar vader. “Hij trakteerde met kerst altijd op kerstbrood en op oliebollen rond oud en nieuw en dat houd ik er graag in. Maar ook het etaleren, dat je zaak nog meer sfeer geeft, zit in mijn bloed. En uiteraard houd ik van mensen om mij heen en leg ik makkelijk contacten net als mijn pa.”

Bonita laat zich trouwens ook graag inspireren door de uit Engeland afkomstige topkapper Patrick Cameron. De meester van het lange haar opsteken wordt hij wel genoemd. “Als haarstyliste moet je in ontwikkeling blijven: ik volg dan ook cursussen, lees veel vakliteratuur, kijk modeshows, doe mee aan wedstrijden, kijk wat topkappers presteren. Dit alles om zo de laatste trends te zien en toe te kunnen 
passen bij mijn klanten”, zegt Bonita.

Kortom, neem de proef op de som, stap eens binnen bij Hairstyle Paats, Stationsweg 107 te Ede. Een kop koffie kunt u altijd krijgen alsook een advies over uw haar. 

Historie

Over ervaring gesproken: inmiddels is Hairstyle Paats al veertig jaar een begrip in de kapperswereld. In 1969 ging vader Dirk Paats van Amsterdam naar Ede om daar zijn grote passie, knippen, uit te oefenen. Hij kende deze plaats goed omdat hij in deze regio regelmatig vakantie vierde: de mensen en de natuur spraken hem aan. Paats stuitte in dat jaar op een herenkapsalon die te koop stond: hij kocht het pand en zorgde ervoor dat het uitgroeide tot een begrip in Ede, maar ook daarbuiten. 

Kapper Paats was immers zijn tijd ver vooruit: hij speelde met kleuren, was innovatief en creatief, was leergierig, nam deel aan wedstrijden, verslond alle vakbladen en haalde zelfs Duitse en Japanse vakbladen met een model. Generaties op generaties lieten hun haar doen bij Paats. Paats was niet alleen een authentieke herenkapper, hij hield eveneens erg van etaleren wat de sfeer in zijn kapsalon vergrootte. Zijn kapsalon was een lust voor het oog waar het goed toeven was. De herensalon groeide uit tot een ‘allround’ heren- en dameskapsalon. “Damesknippen is iets wat mijn dochters maar moeten oppakken”, was de visie van vader Paats. 

Helaas is kapper en ondernemer Paats in 2003 overleden. Sindsdien zwaait zijn dochter Bonita Paats de scepter. Ook zij is geen onbekende in het vak: het is haar met de paplepel ingegoten en inmiddels hanteert ze al 33 jaar de schaar.  Als klein meisje was ze – samen met haar zusje en haar moeder – vaak model voor haar vader. ,,Even wat uitproberen”, dacht vader Paats. 

Bonita noemt zichzelf geen standaardkapper: ,,Het is aan ons om de gedachten van onze klanten goed te verwoorden en daadwerkelijk om te zetten naar een kapsel waar de klant blij van wordt. Dat is de kunst van het luisteren; daar zijn we goed in.”
Maar passie, service, creativiteit, inspiratie en gek zijn van je vak zijn de andere kernwaarden die passen bij Hairstyle Paats.